Fem anledningar till varför du ska prioritera rengöring av ditt kylskåp

Fem anledningar till varför du ska prioritera rengöring av ditt kylskåp | Elon Kungsbacka

Vem gillar väl att städa? Är du som de allra flesta så ligger nog inte städning högst upp på listan över aktiviteter du vill göra när du är ledig. Och om du väl skulle sätta igång med städningen så är nog inte rengöring av ditt kylskåp högsta prioritet. Men det borde det vara. Den här månaden ska vi på Elon Kungsbacka berätta mer om varför du borde prioritera rengöring av ditt kylskåp.

Därför är rengöring av ditt kylskåp viktigt

“Don’t shit where you eat” har ingen bra svensk översättning, men sensmoralen går förstås att använda här också: skit inte där du äter. Så låt det inte bli smutsigt där du förvarar din mat.
Här kommer fem anledningar till varför kylskåpsrengöring är viktigt.

Därför ska du rengöra ditt kylskåp

kontaminering av andra livsmedel undviks
dålig lukt undviks
kylskåpet håller längre
kylskåpet drar mindre el
risken för brand minskar.

Så ska du städa ditt kylskåp

Nu när du vet varför det är smart att prioritera rengöring av ditt kylskåp ska vi gå vidare till hur rengöringen går till i praktiken och vad du ska undvika. Vi har delat upp kylskåpsrengöringen i två delar – en checklista för månatlig städning och en checklista för storstädning en gång om året.

En gång i månaden:

Torka ur kylskåpet med en mikrofibertrasa som fuktats med varmt vatten blandat med ett milt rengöringsmedel.

En gång om året:

  • Stäng av kylskåpet och ta ut alla matvaror och hyllor. Om det finns några matvaror som kan försämras snabbt, som mejeriprodukter eller kött, kan du placera dem i en kylväska med is medan du städar.
  • Rengör hyllorna med varmt vatten och diskmedel. Torka sedan av dem med en ren handduk och låt dem lufttorka.
  • Använd en lösning av varmt vatten och milt diskmedel eller ättika för att rengöra insidan av kylskåpet. Var noga med att inte använda för mycket vatten eller rengöringsmedel som kan tränga in i elektriska delar av kylskåpet.
  • Rengör tätningen runt dörröppningen med en fuktig trasa för att ta bort smuts och matrester.
  • Torka av insidan av kylskåpet med en ren handduk och sätt tillbaka hyllorna och matvarorna.
  • Slå på kylskåpet igen och låt det bli kallt innan du ställer tillbaka matvarorna.
  • Dammsug baksidan av kylen för att avlägsna damm som annars tvingar kompressorn att arbeta onödigt hårt för att driva kylsystemet.

Verkar det svårt? Knappast. Offra några timmar per år för att ta hand om din kyl så ska du se att rengöring av ditt kylskåp lönar sig. Behöver du en större, mer lättstädad eller en mer energieffektiv kyl? Kom in till oss på Elon Kungsbacka så hjälper vi dig.

© 2023 Copyright Elon Kungsbacka | Design by GO MO Group